Din email adresse:
Hvor sætter du dit kryds ved næste valg?
Socialdemokraterne
Radikale Venstre
Det Konservative Folkeparti
SF - Socialistisk Folkeparti
Kristendemokraterne
Dansk Folkeparti
Venstre
Liberal Alliance
Enhedslisten
Ved ikke
3896 har stemt.

3D print er ikke kun plastik


Kategori: Gadgets

Med de rigtige materialer kan man lave kunst på sin 3D-printer
En 3D-printer er gået fra at være noget hjemmebygget der til nøds kunne lave noget der ligner den figur man ønskede, til at være en seriøs hobby for mange. En 3D-printer fungerer ved at den trækker en plastiktråd kaldet filament ind i en dyse hvor den bliver smeltet og placeret på byggepladen i en meget præcist og tyndt mønster. Når mønsteret er færdigt, så bliver der lagt endnu et tyndt lag over på det eksisterende, og sådan fortsætter den indtil emnet er printet færdigt. Det er ikke en hurtig process, men dog en meget fascinerende og tilfredsstillende process når man får styr på indstillingerne og de små finjusteringer på sin printer.

Når det kommer til materialevalg er der nærmest kommet uanede muligheder! Jeg har haft kontakt med et af de store firmaer der producerer filament til 3D-printer, www.colorFabb.com i Holland. De sendte mig et udvalg af vareprøver, som jeg har printet den samme skulptur med på min Felix Tec 4 printer. Jeg har benyttet samme grundlæggende indstilling til alle printene, en laghøjde på 0,25 mm, og jeg har brugt en dyse med en åbning på 0,5 mm. Figuren er 60 mm høj.

Første print var med colorFabb nGen som er et godt all-round materiale til langt de fleste print, både dekorative og funktionelle.Lagene er flot smeltet sammen, og farven er flot og mættet.

Derefter printede jeg med GlowFill som printer i en cremet hvid farve, og igen var printet meget vellykket.Men efter elefanten har stået under en lampe i et par minutter, så ser man hvorfor det hedder GlowFill når man slukker lyset igen.Den selvlysende effekt er ganske kraftig, og holder i nogle timer, dog med faldende lysstyrke.

De næste filamenter er alle baseret på en standard plastiktype, men der er tilsat ting til det som ikke smelter. Det første er CorkFill som er tilsat fine korkpartikler.Den får en flot brun overflade med et lidt mere organisk farvespil. Den føles også anderledes end de to andre i "ren" plastik.

De tre næste i rækken er specielle da de er tilsat store mængder metalpartikler. De kan derfor efterbehandles på mange måder. De er dog også hårde ved dyssen, så det anbefales at man benytter en af hærdet metal så den modstår sliddet bedre. Jeg printede figurerne, og så brugte jeg nogle timer på hver med at slibe og polere dem. Jeg startede med at slibe dem med sandpapir i korn 120 for at fjerne lag-linjerne på overfladen, derefter arbejdede jeg mig op i finhed, og afsluttede slibningen med at slibe med korn 2500. Derefter polerede jeg dem grundigt med metalpolish. Det tog tid og knofedt, men resultatet blev helt fantastisk.

Første metalfilament hedder SteelFill og er fyldt med stålpartikler. Lige fra printeren ser den meget mat og grå ud, og indholder så meget metal den faktisk er magnetisk.Efter nogle timers arbejde så fremstår den glat og med en semi-mat ståloverflade.Den næste hedder CobberFill og består af store mængder kobberpartikler. Selvom den indeholder meget kobber, så leder den dog ikke strøm da kobberpartiklerne er "pakket ind" i plastikken. Den fremstår næsten som en lerfigur direkte fra printeren.Efter poleringen så fremstår den nærmest som en støbt kobberfigur! Meget blank og med en flot rød kobberfarve.Sidste filament er BronzeFill der indeholder store mængder bronzepartikler. Igen fremstår printet mat og brunt direkte fra printeren.Men efter nogle timers hårdt arbejde, så skinner den som var den støbt i ren bronze. Ja den ser næsten helt guldfarvet ud. Meget imponerende hvad en efterbehandling kan gøre.Alt i alt er jeg MEGET imponeret over colorFabbs forskellige filamenter, specielt CobberFill og BronzeFill som man kan få til at ligne den ægte vare med en grundig efterbehandling. De metalfyldte filamenter er også 2-3 gange tungere end ren plastik, så man får også fornemmelsen af tungt og koldt metal når man rører ved dem.


Se det store udvalg af filament på www.colorFabb.comOnsdag d. 21 februar 2018 af: Lars Olsen

Del denne historie på facebook

Der er ikke tilføjet nogen kommentarer.
Du skal være logget ind for at skrive kommentarer.
Log ind Tilmelding
Tip en ven:

Modtagers e-mail: Din e-mail:

Besked: