Din email adresse:
Hvor sætter du dit kryds ved næste valg?
Socialdemokraterne
Radikale Venstre
Det Konservative Folkeparti
SF - Socialistisk Folkeparti
Kristendemokraterne
Dansk Folkeparti
Venstre
Liberal Alliance
Enhedslisten
Ved ikke
3896 har stemt.

Tjek temperaturen hurtigt og nemt!


Kategori: Gadgets

Få hurtig, præcis og berøringsfri temperaturmåling med et IR-termometer
Et infrarødt termometer måler hurtigt temperaturen på et emne, uden at komme i berøring med det. Det er derfor velegnet til fødevarer, strømførende konstruktioner og andre ting man gerne vil lave en hurtig temperaturmåling på. Jeg har modtaget et lækkert termometer fra Buhl & Bønsøe . Det er et Testo 830-T2, som måler temperaturer fra -30 til +400 grader med en opløsning på 0,1 grad. Med det måleinterval giver det rigtigt mange anvendelsesmuligheder!Det har den kendte "pistol" facon, med en aftrækker ved pegefingeren der starter en temperaturmåling.Det bliver drevet af et 9 volt batteri der medfølger i pakken, og som sidder i håndtaget bag den grå låge.
Et infrarødt termometer virker ved at det måler den mængde infrarød stråling (varmestråling) et objekt udsender. Det gør det med en sensor der sidder bag en optik som gør at man kan måle på ret lang afstand. Målecirklen bliver selvfølgelig større, jo længere væk man er. Så hvis man skal måle temperaturen på et begrænset område, så skal man lidt tættere på. Termometeret sender to laserstråler ud, som angiver toppen og bunden af målecirklen, så man kan sigte korrekt, og få en valid måling.Temperaturen bliver vist på et baggrundsbelyst display bag på enheden.Testo 830-T2 måler temperaturen 2 gange i sekundet, så det er lynhurtigt at få en måling. Man kan endvidere indstille øvre og nedre grænser for målingen. Bliver der lavet en måling uden for disse grænser, så bliver man gjort opmærksom på det med bippelyde fra termometeret.
Fordi et IR termometer måler den udstrålede varme, så kan det godt måle forkert på meget blanke overflader, de blanke overflader kan nemlig reflektere varmestråling fra omgivelserne. Det er ikke et problem der er specifikt for Testo 830 T2, men for alle typer IR termometre. Skal man regelmæssigt måle temperatur på meget blanke objekter, så findes der en mat varmefast tape til formålet som man kan klæbe på objektet, og måle temperaturen på tapen. Det er noget man skal være opmærksom på, så man ikke får lavet forkerte målinger på f.eks. forkromede rør eller polerede kedler.

En IR måling er en måling af overfladetemperaturen, har man brug for at måle en kernetemperatur på f.eks. fødevarer, så skal man bruge en sonde der kan trykkes ind i emnet. Det kan man tilkøbe til Testo 830T2, den har nemlig et stik i bunden til en ekstern probe. De findes i mange afskygninger og kan også købes hos Buhl & Bønsøe der i skrivende stund har hele 22 forskellige prober.

Jeg har brugt Testo 830-T2 (varenummer 0560 8312) til mange ting rundt omkring i hjemmet. Lige fra at måle kulde der trak ind fra et utæt vindue, til at tjekke temperaturen på grillristen inden bøfferne kom på. Jeg fik også tjekket om fryseren holdt den rigtige temperatur i hele fryseren. Det gjorde den kun i bunden, toppen af fryseren var faktisk 5 gradere varmere end bunden. Det ville have taget langt tid at finde ud af med et traditionelt termometer. Med Testo 830 T2, så tog det under tre sekunder!

Se mere om Testo 830 T2, og alle de mange andre måleinstrumenter hos Buhl & Bønsøe


Mandag d. 15 april 2019 af: Lars Olsen

Del denne historie på facebook

Der er ikke tilføjet nogen kommentarer.
Du skal være logget ind for at skrive kommentarer.
Log ind Tilmelding
Tip en ven:

Modtagers e-mail: Din e-mail:

Besked: