Din email adresse:
Hvor sætter du dit kryds ved næste valg?
Socialdemokraterne
Radikale Venstre
Det Konservative Folkeparti
SF - Socialistisk Folkeparti
Kristendemokraterne
Dansk Folkeparti
Venstre
Liberal Alliance
Enhedslisten
Ved ikke
3939 har stemt.

Snit en ske!


Kategori: Blandede

Vi skal her se på noget lækkert værktøj til at snitte sine egne skeer (eller andet) med.
Der er noget meget tilfredsstillende ved at få en idé, og så efterfølgende føre den ud i livet. Det var sådan jeg havde det da jeg gerne ville prøve kræfter med at snitte i træ. Mere specifikt ville jeg gerne forsøge at snitte en ske. Det kræver lidt mere specialværktøj end bare en almindelig kniv. Heldigvis så er det til at få fat på til en fornuftig pris hos www.Snedkervaerktøj.dk

For at lave selve hulningen i skeen kræver det et værktøj der kan "grave" sig ned i træet. Det kan enten være et huljern eller en ske-kniv. Jeg modtog både et huljern og to forskellige ske-knive fra www.Snedkervaerktøj.dk .

Huljernet er en type meget skarpt afrundet stemmejern, der kan lave flotte snit ned i træet.

Når man har den grove form på hulningen i skeen, så bruger man en ske-kniv til et forfine snittet. Det er i princippet en meget skarp kniv, der er bøjet så den laver runde snit og kan glatte hulningen i skeen ud. Jeg modtog to ske-knive, med to forskellige størrelse bøjning alt efter hvor dyb eller flad man vil skære sin ske.

Den åbne ske-kniv til fladere skeer eller skåle.
Den mere lukkede ske-kniv til dybere skeer.Og endelig skal man brug en virkelig skarp snittekniv til at forme ydersiden af hulningen, og selve skaftet på skeen. Her er det vigtigt at den er skarp og nem at styre, så det er bedst med et kort blad og stort håndtag.Alle 4 værktøjer er vanvittig skarpe lige ud af kassen, så man kan gå til opgaven med det samme. Men de bliver selvfølgelig ikke ved med at være barberblad skarpe når man har brugt dem i nogle timer, så her er det vigtigt at man lige bruger noget tid på at sætte sig ind i hvordan man holder dem skarpe. Jeg valgte at lime et stykke kraftigt læder på et stykke fladt træ, med den glatte side mod træet, og så kom jeg et polermiddel på læderets "kødside". Den brugte jeg til at "stroppe" kniven så snart jeg kunne mærke den ikke længere tog optimalt fat i træet. Jeg kan på det varmeste anbefale at man bruger noget tid på YouTube og ser videoer om "stropping" inden man starter sit snitteprojekt.

Sammen med værktøjet modtog jeg nogle stykker skåret lindetræ , så jeg med det samme kunne starte mit ske-projekt.Det første jeg gjorde var at strege lidt på på træet, så jeg havde en grov idé om hvad jeg ville snitte.Så spændte jeg træet fast og begyndte at grave ud til hulningen i skeen.Da jeg var tilfreds med den grove form, skiftede jeg over til at holde træet i hånden, og forfine formen med en ske-kniv.Den det var gjort, så skiftede jeg til den korte, men virkeligt skarpe snittekniv, og begyndte at afrunde undersiden af skeen, og samtidig gøre mig nogle tanker om skaftet.Jeg havde først tænkt mig at lave et lige skaft, men så fik jeg en idé om at gøre det lidt anderledes, og lave et knæk på skaftet.Den sidste ende af skaftet kortede jeg af med en sav og lavede en blød afrunding med snittekniven.Så var skeen formgivet, så nu skulle den bare slibes med sandpapir for at gøre den flot og glat.

Da jeg var tilfreds med slibningen så skulle den sarte overflade på træet beskyttes. Her brugte jeg en fødevaregodkendt hærdende træolie kaldet Rustins Danish Oil. Så det var på med gummihandskerne og så påføre et godt lag med en lille klud. Olien fik lov til at tørre inden den fik næste lag. Og efter tre lag så var skeen færdig. Og jeg synes selv at jeg slap RET godt fra min allerførste ske.Det gik faktisk så godt at jeg fik en ny idé til en ske som jeg bare måtte snitte da den første var færdig. Det blev et helt andet design, men baseret på den samme facon udskåret lindetræ.

Snitteværktøjet fra Snedkerværktøj fungerede rigtig godt, og det var en fornøjelse at sidde i haven, dækket af træspåner, og hygge med at trylle en ske frem af en klods træ. Jeg har allerede flere idéer til ting der skal snittes, og måske endda den ultimative hobbysnitteopgave, den finske Kuksa!

Se mere lækkert værktøj på www.Snedkervaerktøj.dk


Søndag d. 5 juli 2020 af: Lars Olsen

Del denne historie på facebook

Der er ikke tilføjet nogen kommentarer.
Du skal være logget ind for at skrive kommentarer.
Log ind Tilmelding
Tip en ven:

Modtagers e-mail: Din e-mail:

Besked: