Din email adresse:
Hvor sætter du dit kryds ved næste valg?
Socialdemokraterne
Radikale Venstre
Det Konservative Folkeparti
SF - Socialistisk Folkeparti
Kristendemokraterne
Dansk Folkeparti
Venstre
Liberal Alliance
Enhedslisten
Ved ikke
3978 har stemt.

Essentielt udstyr til fjeldturen


Kategori: Krop og velvære

Skal du på vandretur til de nordlige fjelde, så er her nogle tips til udstyr der er uundværligt!
En vandretur i de norske/finske/svenske fjelde er balsam for sjælen. Sluk telefonen, nyd naturen og de vanvittigt flotte udsigter man kommer forbi. Om man vandrer med let oppakning fra hytte til hytte, eller om man har telt og proviant med på ryggen (i en god rygsæk, som f.eks. denne ) så er der nogle få ting man ikke kan undvære. Og jeg taler af erfaring, efter flere lange teltture i Lapland og de norske fjelde. Der er to ting der er uundgåelige på fjeldet. Sol og myg! Tager man nordpå om sommeren, så er dagene meget lange, og derfor er man også meget ude i solen, og tager man på højfjeldet, er der ingen træer der kan give skygge. Det er her at man har brug for en solcreme med høj faktor. Jeg er lige kommet hjem efter 12 daqe på fjeldet, og her brugte vi en faktor 50 solcreme fra LifesystemsDen er sved- og vandresistent, og den fedter ikke på huden. Vi tog den på når vi have pakket teltet og skulle vandre til næste teltplads. En enkelt påsmøring om morgenen viste sig at være nok for os, vi fik aldrig for meget sol eller blev røde. Selv når det gik opad og vi svedte, så var solcremen ikke ubehagelig. Solcremen fra Lifesystems kan anbefales!

En anden ting man støder på hvis man vandrer, er myg. Alt efter tidspunket på året så kan der være mange eller rigtigt mange! Vi vandrede med telt, så vi slog altid teltet op i nærheden af søer eller åer så vi havde drikkevand og vand til madlavning tæt på. Men det er også i nærheden af vand at der er flest myg. For at undgå myg kan man enten bruge en fysisk beskyttelse som f.eks. bukser de ikke kan stikke igennem (kan i den grad anbefales!) og en langærmet trøje til at beskytte armene. For at beskytte hovedet kan man bruge et myggenet. Jeg havde et fintmasket net med fra Lifesystems.Det er kompakt, og lige til at have i lommen, klar til brug.
Det er fintmasket, så det holder både myg, og de små knot ude.Man tager en bøllehat på til at holde nettet væk fra ansigtet, og så trækker man nettet ned over hatten, og stopper det med i kanten af trøjen eller jakken, og spænder til. Så er myggene effektivt afskåret fra stikke en i hovedet.En anden løsning på myggene er kemisk. Et godt myggemiddel gør at man ikke bliver stukket, heller ikke på hænder eller andet det er svært at beskytte fysisk. De mest effektive myggemidler indeholder det kemiske stof DEET. Og jo kraftigere koncentration af stoffet der er i myggemidlet, jo længere tid holder det inden man skal smøre mere på. Jeg brugte et virkeligt kraftig myggemiddel fra Lifesystems med hele 50% DEET indhold!Man skal passe lidt på med DEET, det kan nemlig opløse nogle typer plastik. Så brug det varsomt, og kun når det er nødvendigt. Vi var et par steder hvor det i den grad var nødvendigt!Myggemidlet kommer i en metal sprayflaske, og minder mest af alt om en olie man smører ud på huden, eller på tøjet. Jeg var lidt skeptisk til at starte med, men efter at have smurt det på første gang på den ene arm, og kunne se at der sad 15 myg på den anden, og ikke en eneste på armen med DEET på, så var jeg overbevist! En lille smule af myggemidlet på hænderne og i ansigtet gjorde at jeg kunne fiske i de største myggesværme ved søerne, uden at de landede på mig. Meget imponerende!

Jeg vil næsten sige at min tur blev reddet af de to her:Så hvis du skal på tur i de nordlige fjelde, så husk en god solcreme , og et myggenet , og et effektivt myggemiddel !


Søndag d. 23 august 2020 af: Lars Olsen

Del denne historie på facebook

Der er ikke tilføjet nogen kommentarer.
Du skal være logget ind for at skrive kommentarer.
Log ind Tilmelding
Tip en ven:

Modtagers e-mail: Din e-mail:

Besked:

Nyeste debatindlæg