Din email adresse:
Hvor sætter du dit kryds ved næste valg?
Socialdemokraterne
Radikale Venstre
Det Konservative Folkeparti
SF - Socialistisk Folkeparti
Kristendemokraterne
Dansk Folkeparti
Venstre
Liberal Alliance
Enhedslisten
Ved ikke
3843 har stemt.

Trådløst Internet for dummies


Kategori: Gadgets

Vi kender alle det ledningshelvede der hersker på, bag og omkring skrivebordet. Jeg fik nok af det simpelthen, og derfor besluttede jeg mig for at sætte et trådløst netværk op...
Mere bærbar til den bærbare
Trådløst Internet har siden jeg købte bærbar pc, været en ting som bare var et must have. Men jeg har aldrig villet springe ud i det, for det virkede helt uoverskuelig og jeg regnede også med at det ville koste både spidsen og cockpittet af en jetjager. Men faktisk er det nemt og ikke specielt dyrt. Men idet jeg ikke er specielt teknisk begavet, så er denne artikel klinisk rippet for al den tekniske plidder pladder. Håber I kan bærer over med det...


Tiscali til Koldingenseren
Men for at starte et sted, vil jeg lige sige at vi kører med Tiscali her i huset. Dette er vi ok tilfredse med. Godt nok er de ikke de billigste, men det er ret stabilt, og kundeservicen er blevet meget bedre inden for det sidste års tid. Men sammen med den 512/128 linie jeg i sin tid bestilte, fulgte der en Eicon ADSL USB modem med. Lad mig slå fast med det samme, at dette stykke plast er opfundet i helvede, og kun til for at ødelægge os menneskers hverdag. Nå men jeg gik på jagt efter en trådløs router som vi kunne sætte til det modem, for så skulle det jo fungere. Eller så skulle det ikke….?! For det var umuligt at finde en trådløs router som passede med det USB kabel der gik fra modemmet og ind til den stadig ikke eksisterende trådløse router.


Ekspertise.dk
Men efter at have ødelagt mangen en nattesøvn for de kloge hoveder på Eksperten.dk, fandt vi frem til at løsningen skulle klares med et opkald til Tiscali ang. et hardwareskift. Som sagt so gjort, fat i knoglen, og fat i en stakkels kvindelig supporter. Jeg fremlagde problematikken for hende, og hun sagde noget i stil med ”Sådan noget kan vi ikke hjælpe med her”. Nå tænkte jeg jo så. Men spurgte så om det kunne passe at jeg var den første i hele Tiscalis historie som havde spurgt til muligheden for at sætte et trådløst netværk. Det svarede den lille pige ja til. Jamen så stod jeg ellers der med alle mine talenter, og anede ikke hvad jeg skulle sige til hende. Jeg var som sådan i gang med at sige farvel, da hun lige bad min om at vente i 10 sekunder. De ti sekunder blev til et 1½ minuts tid. Pludselig snakkede jeg med en mand i stedet, som virkede til at have styr på det her. Han sagde at jeg skulle have en Cisco 677 Router i stedet for modemmet. Dertil skulle jeg bare sætte alt det trådløse grej, og så skulle det eller bare spille derudaf.


Man-Fre klokken 10-19
Men da jeg så sagde til ham at den bare var i vinkel, og om han lige ville sende den til mig, sagde han at de kunne de ikke gøre i supporten. Der skulle jeg ringe til kundeservicen. Den var fin, og jeg sagde mange tak. Ringede straks op, klokken var nu 19.05 fredag aften. ”Kontoret har lukket. Åbningstiderne er man-fre klokken 10-19. Fortsat god dag”. KLIK!! Fuck da også tænkte jeg. Men så måtte det jo vente.


Det første gennembrud
Det blev mandag og jeg ringede, ventede i 5 minutter inden jeg kom igennem. Det tog ca. 3 minutter at få bestilt nyt hardware. Det kostede mig så 295,- for at ”låne” dette stykke hardware af dem. Men jeg var efterhånden så træt af det her talen i telefon med Tiscali, at jeg bare sagde fint og tak… farvel. Dagen efter ankom routeren, og glæden ville ingen ende tage. Troede jeg så, fordi det virkede overhovedet ikke. Efter at have forsøgt en 5-6 gange, ringet til en ven og spurgt publikum, ringede jeg endnu engang til mine venner inde hos supporten. Jeg kom i snak med den flinkeste unge mand, som guidede mig igennem en uhyrlig masse teknisk skidt og møg. Til sidst blev konklusionen at der var sket en fejl hos Tiscali, og at jeg simpelthen ikke havde fået tildelt det rå kobber jeg skulle bruge. Dette ordnede han lige på 2 minutter og så virkede det ellers bare helt perfekt.


Shopping
Så samme aften gik jeg ind på Elsborglink.dk og bestilte følgende:

1 styk Linksys Trådløs Cable DSL Router-Version 3
1 styk Linksys Wireless PCMCIA Card
1 styk Linksys Wireless USB Network Adapter

Så burde det jo bare være perfekt. Næste hverdag ankom pakken, på trods af at hjemmesiden advarede om at der var en 2-5 dags ventetid på noget af det. Stor service og skulderklap til Elsborglink!! Pakken blev nærmest flået op og så skulle der eller sættes netværk op efter alle kunstens regler. Eller det vil sige, det troede jeg da jeg skulle. For jeg gik med optimisme og selvtillid i krig med den trådløse router og den medfølgende installations cd. Men så begyndte min verden at ramle sammen. For den cd gav mig bare den ene fejlmelding efter den anden.


Den sydtyske supporter
I ren desperation greb jeg knoglen og ringere til Linksys’s supportlinie i Danmark. Men jeg ved faktisk ikke hvor i verden jeg endte med at tale med nogen. For ham jeg snakkede med talte kun engelske med en hardcore sydtysk dialekt. Nå men nu var min eneste mission at det her skulle virke. Det første han sagde, var at jeg skulle tage den cd, og knække den i to dele, og smide den i helvede. Well jeg smed den ind i bunden af et skab, men det er nok det tætteste jeg lige pt. kom helvede.

Men på trods af min mangel på kunnen i den seriøst tekniske engelske, og hans vilde dialekt og manglende kunnen ud i udtalen af engelske tal fik vi det til at virke. Jublen ville ingen ende tage, og jeg udnævnte ham straks til prisen som årets supporter. Derfor var resten en ren dans på roser. Og rækkevidden fra min bærbar til routeren er pt. målt til en 100 meter. Det må siges at være ganske i orden. De to modtagere skulle bare plugges i deres respektive computere, og så var de online, det kan bare ikke gøre bedre. Men nu hvor jeg kender lidt til hvordan det skal gøres det her. Ville man faktisk kunne sætte det hele op på 1-2 dage og kun bruge 2 telefon opkald så ville det virke. Det er så enkelt at det faktisk gør ondt! Det der irritere mig mest er at når jeg sidder og ser tilbage på det, var det faktisk så himmelråbende enkelt og ligefrem. Så hvis jeg bare have grebet det rigtig an, ville jeg have sparet tid… rigtig meget tid. Men man lærer af sine fejl.


Planlægning...jeg gentager PLANLÆNGNING
Hvad kan man så lærer af dette? Well næste gang jeg skal igang med sådan et projekt, får jeg en anden til at gøre det for mig. Men det er faktisk ret nemt og prisen… ja den kan man jo ikke brokke sig over. 1600 kroner inkl. alt for at få 2 computere til at kører trådløst Internet. Det kan jeg slet ikke sige noget negativt om.

Men når man læser mit lille eventyr her, virker det faktisk MEGET uoverskueligt. Men hvis man lader være med at gøre som mig, og lige sætter lidt struktur på projektet er det faktisk såre simpelt. For at tage de store træk skal det foregå nogenlunde sådan her:


De 4 punkter til success
1. Find ud af hvilket stykke hardware du pt. har til at få forbindelse til Internettet. Er det noget som passer med det trådløse hardware du vil sætte til? Hvis ikke, så kan I altid bruge en Cisco 677 Router, som er mere eller mindre standard hos alle internetudbydere i DK. Det vil nok koste nogle få kroner at få skiftet, men det må man jo tage med. Hvis der er problemer med at skabe kontakt til nettet med routeren, ring straks til din internetudbyder, de er altid behjælpelige.

2. Når routeren er på plads, og den kan skabe kontakt til nettet er det tid til at anskaffe sig det trådløse hardware. Her har jeg selv brugt Linksys hele vejen igennem. Det er en lavpris mærke, men det er noget af det bedste man kan få for billige penge. Hvilket jeg har købt kan ses i listen længere oppe i artiklen. Den samlede pris hos Elsborglink.dk var inkl. forsendelse lige under 1600 kroner. Så netop dette mærke vil jeg gerne efter egne erfaringer sige god for.

3. Nu er det så at det kan bliver lidt besværligt. For den trådløse router gav i mit tilfælde lidt problemer ved setup. Men jeg fandt ud af at den medfølgende cd ikke kunne bruges til noget som helst. I stedet konfigurer man den online via et webinterface. Dette er uhyre nemt, og står også forklaret i en af de mange medfølgende manualer. Det eneste der kræves er bare en lille smule kendskab til engelsk.

4. Nu kan man så smække de trådløse modtagere i deres respektive computere, installere de medfølgende drivere. Så med mindre der er lavet en fejl eller den hardware du har modtaget ikke fungere, skulle man nu være online for fuld drøn.

Så som I kan se er det faktisk ret ligetil hvis man bare lige vidste hvordan man skulle håndtere dette lille projekt. Hvis der skulle være nogle spørgsmål til dette, skal I være velkommen til at smide en kommentar eller sende en mail til mig.

Ellers kan jeg kun sige held og lykke til dem der har fået blod på tanden.

Eksperten.dk kan besøges her .
Elsborglink kan fanges her .Her ses en Cisco 677 Router hængt op på vægen sammen med den trådløse router. Til dette er brugt dobbelt klæbende tape, og hængt i et hjørne. For hvem gider have sådanne 2 monstre stående og flyde?


Den lille PCMCIA modtager som sidder i den bærbare pc. Men efter alt arbejdet med at få det hele til at fungere, fandt jeg ud af at der var bygget trådløs modtager ind i min laptop....Nogen der vil købe en PCMCIA modtager?


Torsdag d. 23 oktober 2003 af: Rasmus Sindberg

Del denne historie på facebook

#1 (af 4 kommentarer)
22-11-03 13:43:29
Bogeyboy

Kommentarer: 1

Hej Rasmus

Lige først mange tak for en underholdende artikel - det er nu også lidt ekstra sjovt når man selv lige har gang i et lignede projekt med de samme oplevelser.

Jeg ville lige spørge dig Rasmus - om du på noget tidspunkt havde et problem med at pcmcia kortet ( dit nu overflødige )ikke var associeret accespointet. Jeg har det trådløse udstyr som dig.

Tak for en god artikel.

Med venlig hilsen

Jan
#2 (af 4 kommentarer)
10-04-04 16:43:08
Martinp

Kommentarer: 1

Hej Rasmus

Jeg er nu i en lignende situation som du - skal forsøge at etablere et trådløst netværk med en linksys kasse efter en std. tdc adsl bredbåndsinstallation. Og jeg kan IKKE finde ud af at få konfigureret min linksys kasse til kun at være et wireless access point og IKKE være router. Jeg har fulgt dine råd så langt at jeg har granket web-konfigurationen - men kan du hjælpe mig omkring nøjagtigt hvor det er jeg slår router-faciliteten fra?

På forhånd tak - fra teknik-mogolen

///Martin
#3 (af 4 kommentarer)
13-04-04 11:19:17
Bitter Sport

Kommentarer: 6

Til Jan:

Nej jeg havde intet problem med PCMCIA kortet, det fandt min accespoint med det samme. Dog skal du huske at slå et evt. indbygget trådløst netkort fra.

Til Martin:

Uha, det er svært umiddelbart at sige. For jeg mindes at jeg under selve opsætningen, blev spurgt om den kun skulle fungere som accesspoint. Men idet der jo er mange modeller fra Linksys, kan der jo være forskellige måder at løse det problem på. Jeg er 100% selvlært, og er langt fra ekspert på dette område. Hver gang jeg har hængt fast i computer sumpen, har jeg skrevet mit problem inde på www.eksperten.dk, hvor der altid har sat nogle som lige viste hvordan tingene skulle gøres. Desuden har jeg aldrig ventet mere end 24 timer på 1-5 gode løsninger.

En anden mulighed som jeg benyttede mig af netop da jeg satte mit netværk op, var at ringe til det danske nummer i linksys' hotline hæfte der ligger i kassen. Godt nok var jeg nødt til at tale engelsk med ham, men det var en kæmpe hjælp.

Jeg beklager jeg jeg ikke lige har et svar på dit konkrete problem, men jeg vil med sikkerhed garantere at hvis dit hardware ikke er i stykker, så vil enten www.eksperten.dk eller Linksys' hotline kunne hjælpe dig med det.

Mvh
Rasmus Sindberg
BOSSMAN.dk
#4 (af 4 kommentarer)
03-05-08 21:51:26
LunaBB

Kommentarer: 1

Hej Rasmus!
Tak for en informativ artikel. Jeg må desværre tilstå at jeg stod rimelig hurtigt af, da jeg er helt ny indenfor feltet. Jeg har ingen idé om hvordan trådløse netværk hænger sammen, og håber at jeg måske kunne få en smule starthjælp her, da jeg tror jeg har misforstået konceptet? :) På forhånd tak.

Jeg er den heldige indehaver af et af TDC's bredbåndsabonnementer (har det betydning hvilket abonnement man har?) og en grim net'dåse' fra Siemens.

Hvad er næste skridt mod trådløs internetforbindelse? (jeg skal gerne kunne komme på nettet med en Mac)

Jeg troede bare at man skulle bruge en router (hvad det end er) og den så 'omfordelte' signalet til at være trådløst? men man skal også have 'trådløst hardware'? hvad er det, og hvor køber man det?

Undskyld forstyrrelsen og uforståenheden og tak :)

Mvh. Luna Bjerre
Du skal være logget ind for at skrive kommentarer.
Log ind Tilmelding
Tip en ven:

Modtagers e-mail: Din e-mail:

Besked: