Din email adresse:
Hvor sætter du dit kryds ved næste valg?
Socialdemokraterne
Radikale Venstre
Det Konservative Folkeparti
SF - Socialistisk Folkeparti
Kristendemokraterne
Dansk Folkeparti
Venstre
Liberal Alliance
Enhedslisten
Ved ikke
3839 har stemt.

Du bliver hvad du tænker, Mentaltræning


Kategori: Krop og velvære

Hurtigt begynder resultaterne at vise sig. Snart indfinder bedre søvn sig, mere ro, mindre stress etc. Hans teknik er meget stærk, han ved hvad han gør, og man kommer hurtigt ind i en process af afslappet bevidsthed og nærvær. Det er noget af en landvinding at hans teknikker og erfaring rent faktisk fungerer og straks kan tages ud af sammenhængen og bruges i enhver persons liv lige nu og her.
Titel: Du bliver hvad du tænker, Mentaltræning
Forfatter: Jørgen Svenstrup
200 SIDER, 299 kr
Udkom: April 2012
Forlag: Gyldendal Business

Fem ud af seks stjerner

Denne bog er anmeldt som ebog, derfor først et par om om dén teknologi. Ebøger kan være besværlige at læse. Ikke fordi de ikke er håndterlige, det er de jo i høj grad, liggende på iPadden og fylder intet. Men fordi man ikke helt så nemt som en papirbog kan sanse bogens volume, udtryk, stil etc.:
- Man kan ikke sanse bogens tykkelse, vægt, kvalitet, etc. hvilket betyder at alle ebøger virker ens
- Man får ikke noget fornuftigt indtryk af for- og bagsidegrafik hvilket betyder enormt meget. Iagttag boglæsere: Altid ser man dem vende og dreje bogen mens de nærstuderer grafik, omslag, farver, forside, bagsidetekst, ryg etc. Igen: alle ebøger virker ens.
- Sidetallet er relativt da det fordobles hvis man vender tabletten fra portræt til landskabsposition
- Overskrifternes store typer trækkes hen over hele skærmen og splittes med store huller i midten hvis layout ikke er ordentligt gjort
- Den visuelle opsætning er mere flyvsk i en elektronisk enhed end i papirbogen, hvorfor man nemmere glemmer hvad man læste, hvor det stod, hvordan det stod - passager gør mindre indtryk på én etc. Kæmpe problemer for en bog.
Der er altid stor forskel på hvordan forarbejdet er gjort og følgende hvordan teksten opfører sig på den mobile enhed. Dette eksemplar er desværre bemærkelsesværdigt fattigt udført som ebog.

Når alt det er sagt, så kan vi gå igang med selve teksten som er væsentlig bedre end ebogsformatet.

Jørgen Svenstrup lægger stærkt ud med en lille test og en stribe overbevisende eksempler på meningen med sin bog. Det handler om, hvordan man dropper de dårlige tanker, hvordan man tilvælger de gode, hvorpå man kan lære at slukke sin automatpilot og selv tage styringen. Hvordan man får hjælp af sin underbevidsthed og kan designe sit eget mentaltræningsprogram – der både indbefatter fysisk og mental afspænding. Ord som positiv psykologi, cognitiv terapi, NLP, hypnose etc. bruges hyppigt - så er allergikerne advaret.

Men med evig fare for at blive for snaksalig, kommer han nok til at blæse bogen op til et for stort sidevolume. Stoffet bliver først spændende når han viser hvordan dårlige tanker skaber strukturelle vaner, som er meget svære at ændre. Men så ryger han tilbage til det almene plidderpladder om placebo, negative medier, skolelærere, trivselsregnskab i organisationer som vi kender andetsteds fra. Som læser har man en rimelig foventning om at bogen vil fordybe sig i sindets muligheder, i stedet for i alle mulige løse emner. Han bliver ved med at nævne sin 15 minutters trancehypnose som nemt kan ændre dit liv. Men jo længere der går, jo mere frygter man at man aldrig får værktøjet. At bogen blot er et salgstrick for noget kursushalløj.

Men tilsidst kommer det så og han holder endelig hvad han lover. Og han lovede en hel del. Som del af hele konceptet bør man begynde træningen på egen krop, primært ved at bruge den app han også har produceret eller måske tage kurser i EmpowerMind-centeret (www.empowermind.dk). Og hurtigt begynder resultaterne at vise sig. Det gode er at det faktisk ikke kræver meget mere end 15 minutter per dag, og så måske at læse hans bog.

Snart indfinder bedre søvn sig, mere ro, mindre stress etc. Da denne anmeldelse blev skrevet var undertegnede godt inde i mentaltræningen, men langt fra så avanceret i de videre forløb. Hans teknik er meget stærk, han ved hvad han gør, og man kommer hurtigt ind i en process af afslappet bevidsthed og nærvær. Det er noget af en landvinding at hans teknikker og erfaring rent faktisk fungerer og straks kan tages ud af sammenhængen og bruges i enhver persons liv lige nu og her.

Men tilbage til selve teksten forbliver det et problem at hans skriftlige stil er mundtligt associerende. Der savnes mere redigering af emner, logik og kronologi. Endeligt skal nævnes bogens relativt store fordomsfuldhed overfor religion, uden at dokumentere nærmere - hvilket kan såre visse læsere. Bort set fra disse svagheder er denne bog et must for enhver som ønsker at forbedre sit mentale velbefindende.


Søndag d. 19 maj 2013 af: Niels Bramsen

Del denne historie på facebook

Der er ikke tilføjet nogen kommentarer.
Du skal være logget ind for at skrive kommentarer.
Log ind Tilmelding
Tip en ven:

Modtagers e-mail: Din e-mail:

Besked: