Din email adresse:
Hvor sætter du dit kryds ved næste valg?
Socialdemokraterne
Radikale Venstre
Det Konservative Folkeparti
SF - Socialistisk Folkeparti
Kristendemokraterne
Dansk Folkeparti
Venstre
Liberal Alliance
Enhedslisten
Ved ikke
3839 har stemt.

Nemt hjemmebrygget øl


Kategori: Mad og drikke

Muntons har lavet nye, spændende ølkits til hjemmebryggeren
Et ølkit består som regel af færdig mæsket urt der er kogt med humle og ind-dampet til en tyk sukker-sirup, og et brev tørgær.

Jeg har før skevet om ølkits fra Muntons .
Hvis du ikke har prøvet at brygge selv før, så vil jeg anbefale dig at læse artiklen om hjemmebryg her først.

Proceduren er så at opløse sukker-siruppen i kogende vand i sin desinficerede gærspand, og så fylde efter med koldt vand i forhold til opskriften på ølkittet, for til sidst at tilsætte gæren.
Muntons nye ølkit, i den serie de kalder Hand-crafted, afviger lidt fra denne procedure. Her er der et ekstra step som skiller de nye ølkit fra de gængse på markedet. Jeg har prøvet tre forskellige, en American Style IPA , en Belgian Style Ale og en Oaked Ale .

American style IPA

I pakken finder vi to dåser med maltsirup, et brev gær, og et brev med tørret humle.Man brygger kittet som normalt, altså opløser maltsiruppen i kogende vand, og tilsætter derefter koldt vand og til sidst gæren. Når gæringen så er godt i gang (der er mange bobler i gærlåsen), så tilsætter man den ekstra humle. Det at man tilsætter humle så sent i processen (normalt skal det koges med) gør at man får en meget frisk og let humlesmag, og ikke mindst en fantastisk duft i øllet.

Efter endt gæring blev øllet tappet på flasker, sammen med lidt ekstra sukker for at få en gæring i gang i flasken, og dermed kulsyre i øllet. Resultatet blev 20 liter rigtig lækker IPA på omkring 5,5%, med en flot rødlig farve. Den dufter frisk, lidt af blomster, græs og lidt sødligt. Smagen er domineret af humle, den er dejlig bitter, smager lidt parfumeret. Frisk, let og læskende.Belgian Style Ale

I pakken finder vi de to dåser maltsirup, et brev gær og en pose spraytørret maltsukker.Processen her afviger en del fra de to andre øl. For det første skal der bruges lidt mindre vand, og når gæring er færdig, så skal øllet flyttes over på en ren gærspand, og man tilsætter så posen med maltsukker, sammen med en kopfuld af gær-bundfaldet fra den første spand. Så starter gæringen op igen. Når den så er færdig for anden gang, så tappes den på flasker med lidt sukker som normalt. Fordi at man starter med lidt mindre vand, og tilsætter ekstra maltsukker undervejs, så ender vi med godt 16 liter øl på omkring 8% alkohol. Gæren i dette kit er af en Saison type, og det er en gær med en meget markant smag, og fordi at gæring sker to gange så får øllet mere smag af gæren. Det betyder at man får en ravfarvet, klar øl, med en syrlig, parfumeret, ret markant smag. Den har en dejlig tør eftersmag, og meget "belgisk" i udtrykket. Man smager ikke umiddelbart den høje alkohol procent.Oaked Ale

Det sidste kit indeholder også to dåser maltsirup, et brev gær, og et brev med fine egetræsspåner.Når øllet er lavet, og gæringen er i gang, så tilsætter man brevet med spånerne. Så trækker øllet smag fra egetræet, og man får en øl der minder lidt om de gamle øltyper der blev lagret på egetræstønder. Farven er mørkebrun, næsten sort med en flot brunt skum. Den dufter af lakrids, kaffe og chokolade, noget der også går igen i smagen der er domineret af lakrids og kaffe. En dejlig fyldig øl, på ca 5,5%Alle tre kits var nemme at gå til, og resultaterne blev tre vidt forskellige øl. IPA'en og Oaked Ale tror jeg alle vil kunne lide, hvor at den Belgiske Ale har en lidt markant smag som jeg personligt synes godt om, men som ikke er helt så let drikkelig som de andre to.

Du kan se hele Muntons udvalg af øl-, cider- og vinkits her www.muntonshomebrew.com


Onsdag d. 1 april 2015 af: Lars Olsen

Del denne historie på facebook

Der er ikke tilføjet nogen kommentarer.
Du skal være logget ind for at skrive kommentarer.
Log ind Tilmelding
Tip en ven:

Modtagers e-mail: Din e-mail:

Besked: