Din email adresse:
Hvor sætter du dit kryds ved næste valg?
Socialdemokraterne
Radikale Venstre
Det Konservative Folkeparti
SF - Socialistisk Folkeparti
Kristendemokraterne
Dansk Folkeparti
Venstre
Liberal Alliance
Enhedslisten
Ved ikke
3839 har stemt.

Back to basics


Kategori: Krop og velvære

Barbering som i gamle dage er altså ikke værst!
I tiden før diverse engangs- og kassetteskrabere, med 3-5 skær og en uhyrlig høj pris, barberede mænd sig med barberblade. Ganske almindelige barberblade med en ultraskarp kant på hver side. Heldigvis er det blevet utroligt populært at vende tilbage til de gamle dyder, og det gælder i stor stil også for barbering.

Jeg har prøvet et komplet start-sæt fra Bluebeards Revenge . Det indeholder alt hvad man skal bruge for at komme i gang med at barbere sig, undtagen barberbladene. Dem køber man ved siden af.

Sættet består af barbercreme, aftershave balm, en barberkost og en Safety Razor som man monterer barberbladet i. Alt man skal bruge udover det, er en stor kop til at lave skummet i, og en god teknik til at styre skraberen. Først vil jeg komme ind på indholdet i sættet, efter det vil jeg fortælle om teknikken bag en god, gammeldags barbering.

Bluebeards revenge er et engelsk mærke, der har vundet mange prise for deres produkter. Produkterne har pirattema, og pynter på en hver mands badeværelse.
Barbercremen kommer i en bøtte med nok til ca 50 barberinger.

Den dufter mildt, og har en blød konsistens.

Aftershave balm kommer i en bøtte i samme størrelse som barbercremen. Den dufter blidt af hassel og Aloe Vera. Det er en klar gel der fugter huden godt efter barberingen, og så indeholder et stof der skulle få skægget til at gro lidt langsommere ud, så barberingen holder en smule længere.

Barberkosten er lavet med svinebørster, og er en fin begynderkost. Når man har lært teknikken kan man altid opgradere til en finere kost lavet med grævlingehår.

Selve skraberen hedder Scimitar. Det er en såkaldt tredelt Double Edge Safety Razor. Den hedder Double Edge fordi begge sider af barberbladet stikker ud og kan benyttes. Den er tredelt fordi at man skruer den fra hinanden for at skifte barberblad, og så deler skraberen sig i tre dele. Det er en Safety Razor fordi at skæret på bladet er beskyttet af en kant så man virkelig skal fumle meget for at skære sig voldsomt. Den er lavet i forkromet stål og har en god vægt.

Barberbladene jeg har brugt er ligeledes fra Bluebeards revenge. Dog kan skraberen bruge alle standard barberblade, så man kan forsøge sig frem med andre mærker.Når man har skruet skraberen fra hinanden og sætter et barblad i, så krummer den bladet lidt når man spænder den sammen igen. Det er helt normalt, og er med til at man får den rigtige vinkel mellem bladet og huden.Teknikken er enormt vigtigt når man bruger en Double Edge Safety Razor, specielt hvis man kommer fra et eller andet Gillette system med affjedrede blade, og bevægeligt ophæng som jeg gør. Det er der nemlig intet af i en Safet Razor. Det første man skal huske er at man MÅ IKKE TRYKKE en safety razor mod huden, vægten af skraberen er nok til at holde bladet mod huden og skære skægget over. Den skal glide over huden på skummet. Den skal holdes løst med 2-3 fingre. Det andet man skal lære er at vinklen mellem skraberen og huden skal være korrekt. Er den ikke korrekt, så kommer bladet ikke i kontakt med skægget, eller man risikere man får ridset huden. Den nemmeste måde at finde vinklen på de første gange er at holde skraberen mod skægget med håndtaget løftet væk fra ansigtet, og skrabe ned af kinden mens man langsomt fører håndtaget ind på mod ansigtet. Man hører tydeligt når bladet får fat i skægget, og så har man vinklen. Øvelse gør mester.
Den gode barbering afhænger også i høj grad af forberedelse af ansigtshuden og skægget. Her er processen i korte træk:

1) Sæt skraber og barberkost i blød i meget varmt vand i koppen

2) Vask ansigtet i en mild parfumefri sæbe

3) Varm ansigtet op, og blødgør skægget ved at holde en varm vaskeklud mod skægget i mindst 3 gange 10 sekunder

4) Tøm koppen, og ryst det overskydende vand ud af barberkosten

5) Tag en mængde barbercreme svarende til en mandel, og kom det på børsten

6) Pisk en fast, tyk skum op med børsten i koppen, det tager et minuts tid. Tilsæt evt nogle få dråber vand hvis det ikke skummer nok op

7) Påfør skummet til hele ansigtet og halsen

8) Skrab første gang i samme retning som skægget gror, i små korte træk. Skyl skraberen ofte og ryst vandet ud af den

9) Påfør nyt skum, og skrab denne gang på tværs af skæggets groretning

10) Påfør nyt skum og skrab meget forsigtigt mod skæggets groretning

11) Skyl ansigtet grundigt med koldt vand og dup det tørt med et rent håndklæde

12) Påfør aftershave balm

Og så har man en rigtig god barbering. Ja, det tager nok lidt længere tid end man er vant til med skum fra dåse og en af de dyre skrabere. Men fordelene er rigtigt mange! Min personlig erfaring er huden meget bedre tåler en god håndskummet barbercreme, end den kemikaliefyldte gel fra dåse. Det er også min personlige erfaring at mængden af hudirritation og mængden af indgroede hår er drastisk reduceret efter jeg skiftede til en Safety Razor. Og så er der den økonomiske side af sagen. Et barberblad koster kun 3-4 kroner, og jeg kan bruge det samme til 3-4 barberinger. Det bliver en betydelig besparelse i forhold til de dyre kassetter over tid.
Det kræver en del forsøg inden man har teknikken på rygraden, men når først man har den, så er det altså en nydelse at barbere sig, noget jeg personligt aldrig havde troet jeg skulle sige ;-)

Bluebeards Revenge produkterne kan købes hos www.shaving-shack.com , og på www.bluebeards-revenge.co.uk


Søndag d. 14 juni 2015 af: Lars Olsen

Del denne historie på facebook

Der er ikke tilføjet nogen kommentarer.
Du skal være logget ind for at skrive kommentarer.
Log ind Tilmelding
Tip en ven:

Modtagers e-mail: Din e-mail:

Besked: